archivum-muzeumfelujitas

Múzeumfelújítás

Az üres múzeum, a közintézmény kiállítóhelyei a felújítás elõtt

Prezentáció a felújítás után

 

A Móra Ferenc Múzeum megnyert európai uniós pályázatának projektje
"A Móra Ferenc Múzeum látogatóbarát fejlesztése"
(Áttekintõ projekt leírás)

A pályázat:

A 2004 õszén beadott és 2005 decemberében támogatást nyert pályázat elnevezése: ROP (Regionális Fejlesztés Operatív Program) 1.1.4-es pályázat. A beadvány címe: "A Móra Ferenc Múzeum látogatóbarát fejlesztése."

Pályázati partnerek:

Csongrád Megyei Önkormányzat

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata

szegedi Tourinform Iroda

Elnyert támogatás:

Bruttóban: 214.544.000 Ft .

Nettóban: 177.088.295 Ft .

Forrás: Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA - az egyik uniós strukturális alap), valamint a Magyar Köztársaság költségvetése.

Önerõ:

Bruttó értékben: 11.188.000 Ft .

Nettó értékben: 9.320.440 Ft .

Az önerõ felét a megyei önkormányzat, felét a Belügyminisztérium biztosítja (utóbbit külön pályázaton nyerte el a pályázati partnerség)

Teljes elkölthetõ összeg (Elnyert támogatás + önerõ):

Bruttó értékben: 223.732.000 Ft .

Nettó értékben: 186.408.735 Ft .

Az összeg elköltése a Közbeszerzési Törvény rendelkezéseinek megfelelõen történik majd.

Tervezett idõzítés:

A projekt 2006 májusában kezdõdik és 2007 decemberében zárul. Mivel a folyamat tervezéssel és közbeszerzési eljárással indul, ezért a tényleges átalakítás csak 2006 szeptemberétõl indul.

A projekt tartalma

I. Elõcsarnok és kapcsolódó terek átalakítása

Megszûnik a jelenlegi pénztár és a jelenlegi porta. Az új pénztár a mostani porta helyiség homlokzat felé esõ részét foglalja majd el a jelenlegi pénztár hátsó falában nyíló közönségszolgálati ablakkal. Itt kerülnek elhelyezésre a biztonsági berendezések is. A megszûnõ porta helyén felül boltíves faláttörés lesz, melyen keresztül egy újonnan létrehozandó ruhatárba lehet átjutni.

A fõlépcsõ körül megszünnek a zárt terek, a lépcsõ teljesen körbejárható lesz. A lépcsõ alatt büfé mûködik, körben asztalok és székek várják a látogatókat.

Kialakításra kerül egy múzeumi bolt is, ahová a folyosó felõl és a díszterem felõl is akadálytalanul be lehet jutni.

Az elsõ szinten az átalakítás miatt megszûnõ személyzeti helyiségek az alagsorban kerülnek kialakításra.

II. Épületgépészeti, belsõépítészeti jellegû, illetve elektromos fejlesztések az alagsortól a tetõtérig

Alagsor:

Az akadálymentesítés megvalósítása érdekében a diszpécser szoba felõli bejáratnál gépi nyitású ajtót szerelünk fel, hogy a mozgáskorlátozott látogatók problémamentesen juthassanak be az épületbe. Szintén ezt a célt szolgálja, hogy a jelenlegi liftet alkalmassá tesszük arra, hogy kerekesszékes látogatók is használni tudják.

Ide tartozik még a raktárak klimatizálása. Mindhárom raktár megfelelõ légállapotáról klímagép gondoskodik.

I. szint

Az alagsornál már említett gépi klímázás fogja biztosítani a szint szárnyain lévõ termek megfelelõ légállapotát. Az épület középsõ szakaszán a régi, gravitációs szellõzõ kürtõin keresztül oldható meg a klíma szabályozása.

A fejlesztés nyomán az intézmény egyfajta turisztikai információs központ funkciót is ellát majd. Ezt segítik többek között a bejárati ajtó két oldalán mûködõ, mozgáskorlátozottak számára is elérhetõ érintõképernyõs információs pultok. Ezeken három nyelven találhatók majd anyagok a múzeumról, a kiállításokról, a szegedi és a vidéki kiállítóhelyekrõl, illetve a város és a Tourinform Iroda segítségével láthatók lesznek majd itt turisztikai információk is. Szintén ezt a célt szolgálja majd a jelenlegi porta helyén megvalósuló boltívben elhelyezett plazma képernyõ, amelyet információközlésen kívül, rendezvények támogatására filmvetítésre is használhatunk. Mind az érintõképernyõs pultok, mind a plazma monitor informatikai vezérlését külön megtervezett rendszer végzi.

A határozott látogatói elvárásnak megfelelõen, a díszteremben, a folyosón, a Lucs teremben, illetve a 49-es teremben speciális képmegvilágítás teszi élvezhetõbbé a tárlatokat.

Az állandó tárlatokban is lesznek érintõképernyõs monitorok, a Móra szobában, a Csak egy Földünk van kiállításban a díszteremben, a folyosón, a Lucs teremben, valamint a Patikában is.

II. szint

A 88-as és a 93-as terem lesznek a múzeum idõszaki kiállítótermei. A 88-as terem szolidabb felszereltséget kap: a mennyezetrõl függesztett, változtatható magasságú tartón elhelyezett variálható pozíciójú lámpákat.

A 93-as teremben klimatizálást építünk ki. Itt gépi erõvel emelhetõ, süllyeszthetõ álmennyezeten rögzített, professzionális világítás-, vetítés- és hangtechnikát biztosítunk. A bejátszó, vezérlõ rendszereket a falba süllyesztjük.

III. Nem beépített eszközök beszerzése

A pályázat keretében biztosítjuk annak a technikai hátterét, hogy a múzeum színvonalas rendezvényekkel szolgálhassa közönségét, valamint szeretnénk, ha az intézmény vonzóbbá válna a külsõ rendezvényszervezõk számára is. E célokat szolgálja a nem beépített vetítés- és hangtechnikai eszközök vásárlása. A beszerzésben egyebek mellett plazmaképernyõ, projektor, mikrofonok, keverõpult, pulpitus stb. szerepelnek.

IV. Nyomdatermékek elõállíttatása

Ingyenes (marketing) kiadványok:

A látogatók által régóta igényelt ingyenes leporellókat fogunk kiadni 3 nyelven (magyar, angol, német) egyrészt a szegedi múzeum és a társmúzeumok kínálatáról, másrészt a Móra Ferenc Múzeum állandó tárlatairól .

Megvásárolható kiadványok:

Rövid múzeumismertetõ

Kiállításvezetõk

Patika kiállítás

"Csak egy Földünk van"

Lucs gyûjtemény

Képzõmûvészeti gyûjtemény

Móra szoba

V. Eligazító táblák

A múzeumépület körül és magában az épületben 3 nyelvû táblák és piktogramok nyújtanak majd információkat a látogatóknak. Ahol az információk idõvel változnak, ott cserélhetõ feliratokat alkalmazunk.

VI. Arculati kézikönyv

A pályázati projekt keretében elkészíttetjük a Móra Ferenc Múzeum arculati kézikönyvét. A jövõben a múzeum kommunikációjában (levélpapír, névjegykártyák, kiadványok stb.) ezt az arculatot fogjuk következetesen alkalmazni, hogy az intézmény küldetésével, értékeivel, hagyományaival egyetemben ,a közönség és a partnerek számára beazonosítható, más attrakcióktól megkülönböztethetõ legyen. A projekt számos eleménél (táblák, kiadványok, érintõ képernyõs monitorok) szintén felhasználjuk az arculati elemeket.

VII. Szelektív hulladékgyûjtés

Nyertes pályázatnál elvárás a környezetbarát megoldások alkalmazása is. Ezek közül a leginkább érzékelhetõ fejlesztés, a szelektív hulladékgyûjtés bevezetése lesz. Ennek megfelelõen speciális tárolóedények kerülnek kihelyezésre.

VIII. Hatékonyságvizsgálatok

A projekt utolsó szakaszában kutatási módszerekkel megvizsgáljuk a közönség véleményét a fejlesztések eredményeirõl

 

 

 

idoszaki kiallitasok

Móra Ferenc Múzeum

(Roosevelt tér 1-3.)

 2013. november 22 - 2014. március 26.

GÁRDONYI - A láthatatlan ember arcai

 

2104. február 8 - április27.

Egy régész Afganisztánban - 14 hónap Belső-Ázsiában

 

Fekete ház 

(Somogyi u. 13.)

 

2014. január 23 - március 23.

Kolostorok kincsei

 

2014. február 7 - március 31.

A XX. századi Szeged villanófényben

 

 


 

Vármúzeum

(Stefánia 15.)


A jelenlegi időszakban nincs látogatható kiállításunk.

 

Kass Galéria

(Vár u. 7.)

 

Kiállításépítési munkálatok miatt jelenleg nincs időszaki kiállításunk ezen a kiállítóhelyen.

 

ÉRVÉNYBE LÉPŐ JEGYÁRVÁLTOZÁSOK 2013. SZEPTEMBER 1-TŐL! Kiállítási archívum

2013


ÉRTÉKTÁRAK


SZERMONOSTOR RÉGÉSZETI FELTÁRÁSA

 


KÖZBESZERZÉS