Cikkek

hirek-almos-arpad-melbourne

Álmos és Árpád Melbourne-bõl

 

Álmos és Árpád Melbourne-bõl - Álmos és Árpád vezért ábrázoló szoborajándékot kap a Móra Ferenc Múzeum.Álmos és Árpád vezért ábrázoló szoborajándékot kap a Móra Ferenc Múzeum. A szobor-kettõs a nagyvilágot bejárt mûvekként térnek vissza Magyarországra. "Árpád és apja" a 2004-es melbournei Hungarofest fesztiválon került elõször a közönség elé, ahol az ausztráliai magyar konzul vásárolta meg Józsa Judit szobrászmûvész alkotását.

Nemes gesztusként Világos István melbournei magyar konzul és neje, Világos Eszter az Álmos és Árpád szoborkettõst a Móra Ferenc Múzeumnak adományozza. Az átadási ünnepségre szeptember 19-én, pénteken 15 órakor kerül sor a Móra-múzeum történeti kiállítóhelyén, a Fekete házban.
A múzeumba kerülõ mûalkotás a korondi keramikus Józsa családból származó mûvésznõ munkája. Több éves kutató- és alkotómunkájának eredménye a terrakotta kisplasztika sorozat a honfoglaló magyarokról. Józsa Judit mûvésznõ az egyik legõsibb anyagból, az égetett agyagból mintázott kisplasztikával szeretné közelebb hozni a régi korok teljességre, önfeláldozásra és tartalmas, biztonságos életre törekvõ magyar elõdöket.

Álmos és Árpád kerámia szobrának ünnepélyes átadásán, pénteken délután jelen lesznek az adományozók, s Józsa Judit alkotómûvész is. A nyilvános szobor-adományozásra Szegedre érkezik Alex Brooking, Ausztrália budapesti nagykövete, és a vendégek között lesz Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyûlés elnöke is. A kisplasztikát dr. Zombori István megyei múzeumigazgató veszi át az adományozóktól.

 

idoszaki kiallitasok

Móra Ferenc Múzeum

(Roosevelt tér 1-3.)

 2013. november 22 - 2014. március 26.

GÁRDONYI - A láthatatlan ember arcai

 

2104. február 8 - április27.

Egy régész Afganisztánban - 14 hónap Belső-Ázsiában

 

Fekete ház 

(Somogyi u. 13.)

 

2014. január 23 - március 23.

Kolostorok kincsei

 

2014. február 7 - március 31.

A XX. századi Szeged villanófényben

 

 


 

Vármúzeum

(Stefánia 15.)


A jelenlegi időszakban nincs látogatható kiállításunk.

 

Kass Galéria

(Vár u. 7.)

 

Kiállításépítési munkálatok miatt jelenleg nincs időszaki kiállításunk ezen a kiállítóhelyen.

 

ÉRVÉNYBE LÉPŐ JEGYÁRVÁLTOZÁSOK 2013. SZEPTEMBER 1-TŐL! Kiállítási archívum

2013


ÉRTÉKTÁRAK


SZERMONOSTOR RÉGÉSZETI FELTÁRÁSA

 


KÖZBESZERZÉS