hirek86

A Móra Ferenc Múzeumé a Ferenc József-aranyérme

2007. március 2.

Egy komoly összefogásnak köszönhetõen sikerült megszerezni a Móra Ferenc Múzeum számára a felbecsülhetetlen eszmei értékû Ferenc József-aranyérmét. A mûtárgy a szegedi közgyûjtemény éremtárának talán legbecsesebb darabja lesz.

A Ferenc József képmásával vert érmén olvasható a király híressé vált mondása: "Szeged szebb lesz, mint volt". Ezt az uralkodó a nagyárvíz által romba döntött várost látva mondta. A király az 1879. március 12-ei pusztító árvíz után néhány nappal személyesen látogatta meg Szegedet. A korabeli beszámolók szerint leírhatatlan hatással voltak rá az itt tapasztaltak; a város hatezer házából alig 260 maradt meg, a hivatalos számok közel kétszáz halottról szólnak. Ferenc József elkötelezett volt Szeged újjáépítést illetõen, személyesen felügyelte a munkákat. 1883-ra a város újjászületett, ebbõl az alkalomból az államfõ ismét eljött Szegedre. Az eseményt megünnepelve adták ki a Ferenc József-emlékérmét.

Az 1883-as szegedi királylátogatás emlékére készült aranyérmébõl összesen négy készült. Az egyik a bécsi Kunsthistorisches Múzeumban található, a másik a Magyar Nemzeti Múzeumban van; kettõrõl sokáig úgy tudták a szakemberek, hogy elveszett. A most elõkerült darabot tudta megvásárolni a Móra Ferenc Múzeum.

A sokáig ismeretlen helyen lévõ aranyérme egy bécsi árverésen tûnt fel, ahol egy magyar magánszemély kínálta érte a legtöbbet. A szegedi közgyûjtemény tõle vásárolta meg a felbecsülhetetlen eszmei értékû mûtárgyat. Az érmét a múzeum fenntartója, a Csongrád Megyei Közgyûlés segítségével és a kulturális tárca támogatásával tudta megszerezni, de civilek, az éremgyûjtõk képviselõi is hozzájárultak a mûtárgy megvásárlásához.

A Ferenc József-aranyérme 2 millió forintért került a közgyûjteményhez, ez a Móra Ferenc Múzeum történetének legnagyobb összegû mûtárgybeszerzése. Nem arról van szó, hogy az érme lesz a szegedi múzeum legdrágább darabja, hiszen vannak a közgyûjtemény birtokában több tízmilliós értékben is mûtárgyak, de azokat az elmúlt évtizedek során adományozással vagy más egyéb módon sikerült megszerezni.

A múzeum munkatársai úgy gondolják, az aranyérme megvásárlása olyan esemény a közgyûjtemény életében, amire mindenképpen szeretnék felhívni a nagyközönség figyelmét. Március 12-én, a nagyárvíz évfordulóján, ünnepségen mutatják be a mûtárgyat. Erre az idõpontra például a Ferenc József-emlékérmét csokiba öntik, a részvevõk pedig kaphatnak egyet az érme csokoládé változatából.

idoszaki kiallitasok

Móra Ferenc Múzeum

(Roosevelt tér 1-3.)

 2013. november 22 - 2014. március 26.

GÁRDONYI - A láthatatlan ember arcai

 

2104. február 8 - április27.

Egy régész Afganisztánban - 14 hónap Belső-Ázsiában

 

Fekete ház 

(Somogyi u. 13.)

 

2014. január 23 - március 23.

Kolostorok kincsei

 

2014. február 7 - március 31.

A XX. századi Szeged villanófényben

 

 


 

Vármúzeum

(Stefánia 15.)


A jelenlegi időszakban nincs látogatható kiállításunk.

 

Kass Galéria

(Vár u. 7.)

 

Kiállításépítési munkálatok miatt jelenleg nincs időszaki kiállításunk ezen a kiállítóhelyen.

 

ÉRVÉNYBE LÉPŐ JEGYÁRVÁLTOZÁSOK 2013. SZEPTEMBER 1-TŐL! Kiállítási archívum

2013


ÉRTÉKTÁRAK


SZERMONOSTOR RÉGÉSZETI FELTÁRÁSA

 


KÖZBESZERZÉS