hirek-angyali-udvozlet-album

Album jelenik meg a csodás Angyali üdvözletrõl

 

Meghívó "Giorgio Vasari (1511-1574) a szegedi Angyali üdvözlet festõje születésének 500. évfordulója alkalmából" címmel megjelent angol-magyar nyelvû mûvészeti album bemutatójára.

Impozáns, több mint 130 fotót tartalmazó album jelenik meg a Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévõ legendás reneszánsz táblaképrõl, a Giorgio Vasari által festett Angyali üdvözletrõl.Impozáns, több mint 130 fotót tartalmazó album jelenik meg a Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévõ legendás reneszánsz táblaképrõl, a Giorgio Vasari által festett Angyali üdvözletrõl. A közel százötven oldalas kiadványban tizenkét szerzõ elemzi a csodás festmény történetét, a mû múzeumba kerülésének históriáját.

Az Angyali üdvözlet egykoron a szegedi Zsótér család birtokában volt, a páratlan reneszánsz mûcsodát bemutató könyv most a Zsótér leszármazott, Heumann Erzsébet mecénási támogatásának köszönhetõen lát napvilágot.
A könyvbemutatóra május 5-én, csütörtökön 14 órakor a Móra Ferenc Múzeum Dísztermében, a legendás alkotás közelében kerül sor.       

A Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévõ Angyali üdvözlet táblakép a második magyarországi közgyûjteményben, magyar földön õrzött Vasari-mû. Az alkotás 1925-ben hagyatékként került a szegedi múzeum birtokába.   

A kötetben is publikáló Louis A. Waldman mûvészettörténész professzor, a világhírû Leonárdo-kutató vizsgálatai szerint az Angyali üdvözlet kompozíciója egyértelmûen Vasaritól származik. Waldman professzor attribúcióját, szakvéleményét egy a New York-i Pierpont Morgan Libraryben õrzött elõkészítõ Vasari-rajz is bizonyítja. Az elmúlt évek kutatásai arra is fényt derítettek, hogy a festményt a XVI. században regnáló V. Pius pápa rendelhette meg Vasaritól.

Giorgio Vasari, olasz festõ, építész, mûvészettörténeti író volt. Michelangelo tanítványaként a mester nagy római falfestményeinek másolásával képezte ki magát. Vasari Firenzében nagyrészt a Medici-család szolgálatában állt. A mûvészettörténészek szerint a reneszánsz szót minden bizonnyal õ írta le elõször. Az Uffizi-palotát, mely a Mediciek kormányzatának székhelye volt, Vasari tervezte. Michelangeloval tanítványi-baráti kapcsolatot ápolt, festett képeket is Michelangelo útmutatásai szerint és az õ tanácsára kezdett építészeti tanulmányokat folytatni.

idoszaki kiallitasok

Móra Ferenc Múzeum

(Roosevelt tér 1-3.)

 2013. november 22 - 2014. március 26.

GÁRDONYI - A láthatatlan ember arcai

 

2104. február 8 - április27.

Egy régész Afganisztánban - 14 hónap Belső-Ázsiában

 

Fekete ház 

(Somogyi u. 13.)

 

2014. január 23 - március 23.

Kolostorok kincsei

 

2014. február 7 - március 31.

A XX. századi Szeged villanófényben

 

 


 

Vármúzeum

(Stefánia 15.)


A jelenlegi időszakban nincs látogatható kiállításunk.

 

Kass Galéria

(Vár u. 7.)

 

Kiállításépítési munkálatok miatt jelenleg nincs időszaki kiállításunk ezen a kiállítóhelyen.

 

ÉRVÉNYBE LÉPŐ JEGYÁRVÁLTOZÁSOK 2013. SZEPTEMBER 1-TŐL! Kiállítási archívum

2013


ÉRTÉKTÁRAK


SZERMONOSTOR RÉGÉSZETI FELTÁRÁSA

 


KÖZBESZERZÉS