hirek-batikolas-jamborne-balog-tunde

A batikolás tükrében

 

A batikkultúráról nyílik kiállítás a makói József Attila Múzeumban május 10-én, vasárnap 11 órakor. A Csongrád megyei közgyûjteményben Jámborné Balogh Tünde életmûvének legkülönlegesebb batik munkáival ismerkedhetnek meg a látogatók.

Jámborné Balogh Tünde életmûvének legkülönlegesebb batik munkáival ismerkedhetnek meg a látogatók. - József Attila Múzeum MakóA batikolás országosan elismert képviselõje, Jámborné Balog Tünde Hódmezõvásárhelyen született, Szegeden tanult, s évtizedek óta Makón él. Hosszú évekig a Makói Mûvésztelep vezetõje volt. A batikolással az 1960-as években került kapcsolatba. Mûvészetpedagógusi tevékenysége részeként a gyermekeket is megismertette a batikolás sajátos képzõmûvészeti technikájával.
A batikolás egy Jáva szigetérõl eredeztethetõ õsi textilfestési eljárás, ahol forró viasszal festenek az anyagra, így egy érdekes márványos-töréses felület jön létre. A jávai klasszikus irodalomban nemegyszer esik szó a fejedelmek, hercegnõk pompás, batikolt ruhadarabjairól, amelyeket a legdrágább ékszerekkel együtt emlegetnek.
A Jámborné Balog Tünde negyven éves alkotói munkásságát bemutató tárlaton batikolt vásznak sokaságát tekinthetik meg az érdeklõdõk. Látható lesz a Sámánfiú, az Archaikus imádságok vagy a gyermekdalok ihlette Mélykútba tekinték címû kompozíció is. A tekintélyes alkotó munkáiban visszanyúlik a családi gyökerekig, gyakran jelenik meg egy-egy ábrázoláson az édesanyja szülõföldje, Erdély. Drámai hatásúak Jámborné Balog Tündének az erdélyi falurombolást bemutató munkái.
A makóiak több nemzedékét rajzra és mûvészettörténetre tanító mûvész-tanár életében a képzõmûvészetek mellett, az irodalom is hangsúlyos szerepet kap: szépprózáival, novelláival több irodalmi pályázaton is díjat nyert. A vasárnap nyíló kiállításon közel 40 alkotást ismerhetnek meg Jámborné Balog Tünde életmûvébõl a makói múzeumba látogatók.

 

 

idoszaki kiallitasok

Móra Ferenc Múzeum

(Roosevelt tér 1-3.)

 2013. november 22 - 2014. március 26.

GÁRDONYI - A láthatatlan ember arcai

 

2104. február 8 - április27.

Egy régész Afganisztánban - 14 hónap Belső-Ázsiában

 

Fekete ház 

(Somogyi u. 13.)

 

2014. január 23 - március 23.

Kolostorok kincsei

 

2014. február 7 - március 31.

A XX. századi Szeged villanófényben

 

 


 

Vármúzeum

(Stefánia 15.)


A jelenlegi időszakban nincs látogatható kiállításunk.

 

Kass Galéria

(Vár u. 7.)

 

Kiállításépítési munkálatok miatt jelenleg nincs időszaki kiállításunk ezen a kiállítóhelyen.

 

ÉRVÉNYBE LÉPŐ JEGYÁRVÁLTOZÁSOK 2013. SZEPTEMBER 1-TŐL! Kiállítási archívum

2013


ÉRTÉKTÁRAK


SZERMONOSTOR RÉGÉSZETI FELTÁRÁSA

 


KÖZBESZERZÉS