hirek-lemezboritok

Lemezborítók

A „Bakelit. A magyar rockzene története lemezborítókon” címmel nyílik kiállítás október 8-án, szerdán 16 óra 30 perckor a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlat anyagát egy magángyűjtő, Arató Mátyás bakelit lemezgyűjteménye adja. A férfi kollekciója közel kilencszáz darabból áll, a mostani kiállításon ebből láthatnak az érdeklődők egy válogatást.

Lemezborítók a Móra Ferenc Múzeumban - Deák Bill Gyula, a Hungária, az Illés, a Karthago, a Pokolgép és a VHK borítóMagyarországon is gyakran kapnak kölcsön és mutatnak be múzeumok magángyűjteményeket, de a rendezés többnyire a múzeumi szakemberek elképzelései szerint történik. Nyugat-Európában már gyakorlat, hogy maga a gyűjtő is részt vesz a kiállítás megrendezésében. Ez történik most a Móra-múzeum bakelit tárlatán is. A tulajdonos gyűjtő, Arató Mátyás és Mód László, múzeumi néprajzos közösen dolgoztak a kiállítás előkészítésén.
A tárlaton nemcsak egyszerűen felvonultatják a régi lemezborítókat, a többi között Deák Bill Gyula, a Hungária, az Illés, a Karthago, a  Pokolgép és a VHK bakelitjeinek borítóit, összesen körülbelül 40 darabot, hanem azokat úgy válogatták össze, hogy elmondják az egész kor történetét. Az egyik cél az volt, hogy megjelenítsék a 60-as évektől a rendszerváltásig terjedő időszak mindennapjait. Ezzel együtt azt is, hogyan avatkozott bele a hatalom még a zene világába is. Emellett a rendezők szeretnék a rockzene történetét is kronologikusan bemutatni, a ma – a technika fejlődésével - már szinte műtárgynak számító bakelit lemezekkel együtt.
A gyűjtő bevonása a rendezésbe újítása mellett a szervezők szeretnék átírni a hagyományos múzeum-fogalmat is. Az ember azt gondolná még ma is, hogy egy múzeumban csak a magas művészet alkotásai kapnak helyet, ennek a kiállításnak a kitalálói az „egyszerű lemezborítók” bemutatásával ezt meg szeretnék cáfolni.

A tárlatot Pleskonics András nyitja meg. A kiállítás 2009. február 8-ig látható.

 

idoszaki kiallitasok

Móra Ferenc Múzeum

(Roosevelt tér 1-3.)

 2013. november 22 - 2014. március 26.

GÁRDONYI - A láthatatlan ember arcai

 

2104. február 8 - április27.

Egy régész Afganisztánban - 14 hónap Belső-Ázsiában

 

Fekete ház 

(Somogyi u. 13.)

 

2014. január 23 - március 23.

Kolostorok kincsei

 

2014. február 7 - március 31.

A XX. századi Szeged villanófényben

 

 


 

Vármúzeum

(Stefánia 15.)


A jelenlegi időszakban nincs látogatható kiállításunk.

 

Kass Galéria

(Vár u. 7.)

 

Kiállításépítési munkálatok miatt jelenleg nincs időszaki kiállításunk ezen a kiállítóhelyen.

 

ÉRVÉNYBE LÉPŐ JEGYÁRVÁLTOZÁSOK 2013. SZEPTEMBER 1-TŐL! Kiállítási archívum

2013


ÉRTÉKTÁRAK


SZERMONOSTOR RÉGÉSZETI FELTÁRÁSA

 


KÖZBESZERZÉS