hirek-uj-radnoti-kotet

Új kötet Radnótiról

 

"Surranva kell most élned itt" címmel jelent meg új kötet Radnóti Miklósról. Az impozáns kiadványt Miklós Péter, a Móra Ferenc Múzeum történésze szerkesztette. A könyvet május 7-én, csütörtökön 16 órakor a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában (Szeged, Somogyi u. 7.) mutatják be.

A kötetet szerkesztõ Miklós Péter úgy véli, Radnóti Miklós költõi életmûve a magyar irodalomtörténetben mind a mai napig "nincs egyértelmûen meghatározva". A Radnóti Szegedi Öröksége Alapítvány kuratóriuma ezért is határozta el, hogy a költõ születésének centenáriumán könyvet jelentet meg a mártír költõlegendáról.
A most megjelent kötet - amelynek címe Radnóti 1934 februárjában írt Kortárs útlevelére címû versének kezdõsorából való - olyan irodalomtörténészek és mûvelõdéstörténeti kutatók munkáit gyûjtötte egybe, akik a Radnóti-életmû egy-egy szeletét vették górcsõ alá. A szerzõk skálája a professzoroktól a doktoranduszokig, térben Budapesttõl Szegedig terjed.

A kiadványban szereplõ tanulmányok és esszék egy része filológiai megközelítésû, ide sorolható Péter László professor emeritus és Zsoldos Sándor szegedi irodalomtörténész írása. A dolgozatok másik csoportja értelmezõ jellegû; ezek közül kiemelendõ Pomogáts Béla irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség egykori elnökének, a "Nem tudhatom" címû költemény világképérõl írt esszéje. A könyvben megtalálható két Radnóti Miklós életrajzának szegedi vonatkozásait tárgyaló tanulmány is. Miklós Péter, a Móra Ferenc Múzeum történésze a költõ szegedi éveirõl közöl adatokat, a kilencvenes éveiben járó Rakonczai János nyugalmazott fõiskolai tanár pedig forrásértékû visszaemlékezésében az 1930-as évek szegedi egyetemének világát idézi föl.

Surranva kell most élned itt címû új kötet Radnóti Miklósról - borító

 

 

 

 

idoszaki kiallitasok

Móra Ferenc Múzeum

(Roosevelt tér 1-3.)

 2013. november 22 - 2014. március 26.

GÁRDONYI - A láthatatlan ember arcai

 

2104. február 8 - április27.

Egy régész Afganisztánban - 14 hónap Belső-Ázsiában

 

Fekete ház 

(Somogyi u. 13.)

 

2014. január 23 - március 23.

Kolostorok kincsei

 

2014. február 7 - március 31.

A XX. századi Szeged villanófényben

 

 


 

Vármúzeum

(Stefánia 15.)


A jelenlegi időszakban nincs látogatható kiállításunk.

 

Kass Galéria

(Vár u. 7.)

 

Kiállításépítési munkálatok miatt jelenleg nincs időszaki kiállításunk ezen a kiállítóhelyen.

 

ÉRVÉNYBE LÉPŐ JEGYÁRVÁLTOZÁSOK 2013. SZEPTEMBER 1-TŐL! Kiállítási archívum

2013


ÉRTÉKTÁRAK


SZERMONOSTOR RÉGÉSZETI FELTÁRÁSA

 


KÖZBESZERZÉS