hirek50

Rippl-Rónai-kiállítás Munkácsy Honfoglalásáért cserébe

2006. február 27.

Február 21-én vették le a falról a Móra Ferenc Múzeumban Munkácsy Mihály Honfoglalás címû monumentális festményét. Az alkotást a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumba szállították. A történet hátterérõl a következõket lehet tudni: három múzeum, a már említett két közintézmény mellett a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum fogott össze annak érdekében, hogy 2006-ban a három megyeszékhelyen nagyszabású Munkácsy-kiállításokat nézhessenek meg az érdeklõdõk. A Móra Ferenc Múzeum vállalta, hogy a közösen szervezett tárlat rendelkezésére bocsátja a tulajdonában lévõ Honfoglalást és a Lány tálcával címû tanulmányt.

A vándorkiállítás keretében a látogatók 44 Munkácsy-alkotást tekinthetnek meg, ezek közül 28 kép Pákh Imre gyûjteményébõl való. Szegeden május 12. és július 2. között lesz látható a széles körû összefogás keretében létrejövõ Munkácsy-tárlat. Szintén a megállapodás része, hogy a kaposvári múzeum vállalta, a kölcsön kapott Honfoglalás fejében 2007-ben idõszaki kiállítás céljára egy Rippl-Rónai József mûvészetét reprezentáló festménygyûjteményt bocsát a Móra Ferenc Múzeum rendelkezésére. Ennek köszönhetõen már bizonyosan állítható, jövõre sem marad rendkívüli képzõmûvészeti csemege nélkül a szegedi közönség.

A Honfoglalás utoljára tavaly volt távol, akkor a Magyar Nemzeti Galéria 360 ezer érdeklõdõt vonzó kiállításán mutatták be az 1892-93-ban készült monumentális alkotást. A festményt fokozott biztonsági elõírások mellett, fegyveres õrzéssel szállították Kaposvárra.

idoszaki kiallitasok

Móra Ferenc Múzeum

(Roosevelt tér 1-3.)

 2013. november 22 - 2014. március 26.

GÁRDONYI - A láthatatlan ember arcai

 

2104. február 8 - április27.

Egy régész Afganisztánban - 14 hónap Belső-Ázsiában

 

Fekete ház 

(Somogyi u. 13.)

 

2014. január 23 - március 23.

Kolostorok kincsei

 

2014. február 7 - március 31.

A XX. századi Szeged villanófényben

 

 


 

Vármúzeum

(Stefánia 15.)


A jelenlegi időszakban nincs látogatható kiállításunk.

 

Kass Galéria

(Vár u. 7.)

 

Kiállításépítési munkálatok miatt jelenleg nincs időszaki kiállításunk ezen a kiállítóhelyen.

 

ÉRVÉNYBE LÉPŐ JEGYÁRVÁLTOZÁSOK 2013. SZEPTEMBER 1-TŐL! Kiállítási archívum

2013


ÉRTÉKTÁRAK


SZERMONOSTOR RÉGÉSZETI FELTÁRÁSA

 


KÖZBESZERZÉS