hirek51

224 millió forintból újulhat meg a múzeum

2006. február 27.

Európai uniós pályázat keretében elnyert pénzeknek köszönhetõen újulhat meg a Móra Ferenc Múzeum. A beruházás után igazi látogatóbarát közintézmény jöhet létre, amely növeli Szeged város és a Dél-alföldi régió turisztikai vonzerejét is.

A múzeum munkatársai a pályázatot (Regionális fejlesztés Operatív Program - ROP) 2004 októberében nyújtották be. A több mint 300 oldalas dokumentáció a szakmai és formai elvárásoknak egyaránt megfelelt, ám a források átmeneti kimerülése miatt 2005 tavaszán várólistára tették. Végül a pozitív döntésrõl - miszerint az intézmény megnyerte a felújításra szánt pénzeket - 2006 januárjában értesítették a múzeum vezetõit. Azóta folyik a szerzõdés elõkészítése és várhatóan március végén történik meg a dokumentum aláírása. A tényleges munkálatok szeptembertõl kezdõdnek - tudtuk meg dr. Vörös Gabriella megyei múzeumigazgatótól.

Az elnyert pályázat révén közel 224 millió forint költhetõ el a múzeum látogatóbarát fejlesztésére. A támogatásként megítélt összeg 83%-át az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja állja, 17 %-ot a magyar kormányzat biztosít. A kötelezõen elõírt saját forrás 9 millió 300 ezer forint, amelyet részben a fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat, részben a Belügyminisztérium vállalt.

A pályázat célja, hogy növelni lehessen a látogatottságot és ezzel párhuzamosan a látogatói elégedettséget. A beruházás keretében múzeumi bolt, büfé, új ruhatár, mosdók, parkolóhelyek kerülnek kialakításra. Az elnyert pénzeknek köszönhetõen javítani lehet a kiállítóhely falain lévõ festmények megvilágítását, biztosíthatóvá válnak a termekben a XXI. századi követelményeknek megfelelõ klimatikus viszonyok, az állandó kiállításokban érintõképernyõs terminálok lesznek elhelyezve többnyelvû tájékoztatással. Szintén a pályázat része az épület akadálymentesítése, illetve a szelektív hulladékgyûjtés.

idoszaki kiallitasok

Móra Ferenc Múzeum

(Roosevelt tér 1-3.)

 2013. november 22 - 2014. március 26.

GÁRDONYI - A láthatatlan ember arcai

 

2104. február 8 - április27.

Egy régész Afganisztánban - 14 hónap Belső-Ázsiában

 

Fekete ház 

(Somogyi u. 13.)

 

2014. január 23 - március 23.

Kolostorok kincsei

 

2014. február 7 - március 31.

A XX. századi Szeged villanófényben

 

 


 

Vármúzeum

(Stefánia 15.)


A jelenlegi időszakban nincs látogatható kiállításunk.

 

Kass Galéria

(Vár u. 7.)

 

Kiállításépítési munkálatok miatt jelenleg nincs időszaki kiállításunk ezen a kiállítóhelyen.

 

ÉRVÉNYBE LÉPŐ JEGYÁRVÁLTOZÁSOK 2013. SZEPTEMBER 1-TŐL! Kiállítási archívum

2013


ÉRTÉKTÁRAK


SZERMONOSTOR RÉGÉSZETI FELTÁRÁSA

 


KÖZBESZERZÉS