Gaskó Kálmán Kárpát-medencei cincérgyűjteménye első részének megvásárlása

Intézményünk bogárgyűjteményének legértékesebb része az a cincéranyag, melyet dr. Gaskó Béla gyűjtött 1974-től napjainkig. Mivel megyei gyűjtőkörű múzeum vagyunk, hegyvidéki és palearktikus anyagunk szinte egyáltalán nem volt. Gaskó Kálmán gyűjteménye ezeket a hiányosságokat pótolja. Ez a részgyűjtemény a Kárpát-medence tekintetében teljes referenciagyűjteménynek tekinthető, mert a területről valamennyi fajt felvonultat, mely összehasonlító cincérgyűjteményként elsőrangú. Valamennyi példány faji szinten határozott és pontos lelőhellyel ellátott, így oktatási, közművelődési és kiállítási célokra is jól használható.
A Gaskó Kálmán teljes gyűjteményéből, ami 974 faj közel 8.700 példányából áll, a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégiumának 1.000.000 Ft-os támogatásával – pályázati azonosító: 3509/00979 (2309/0872) – 119 faj 2.086 példányát vásároltunk meg.
A tárgy-együttesbe több mint két emberöltőn át nemcsak saját gyűjtései és cseréi révén, hanem hagyaték útján is került bogáranyag. A megvásárolt darabok között meglehetősen sok a pótolhatatlan, egyedi érték. Ezek közé tartoznak a Stephan Breuning, világhírű bogárkutató által meghatározott cincérpéldányok, vagy annak a 20 fajnak a típuspéldányai, melyeket Kenyery Rudolf illetve J. Sekera bogárkutatóktól kapott cserébe. Úgyszintén igen jelentős a N. Savulescu, román koleopterológus gyűjtéséből származó herkulesfürdői cincéranyag. Az ilyen műtárgyak tőzsdei értéke jelenleg is magas, és a jövőben (várhatóan) tovább fog emelkedni.
A megvásárolt részgyűjtemény fényképe honlapunkon is megcsodálható.

 

 

 

 

 

 

 

 

idoszaki kiallitasok

Móra Ferenc Múzeum

(Roosevelt tér 1-3.)

 2013. november 22 - 2014. március 26.

GÁRDONYI - A láthatatlan ember arcai

 

2104. február 8 - április27.

Egy régész Afganisztánban - 14 hónap Belső-Ázsiában

 

Fekete ház 

(Somogyi u. 13.)

 

2014. január 23 - március 23.

Kolostorok kincsei

 

2014. február 7 - március 31.

A XX. századi Szeged villanófényben

 

 


 

Vármúzeum

(Stefánia 15.)


A jelenlegi időszakban nincs látogatható kiállításunk.

 

Kass Galéria

(Vár u. 7.)

 

Kiállításépítési munkálatok miatt jelenleg nincs időszaki kiállításunk ezen a kiállítóhelyen.

 

ÉRVÉNYBE LÉPŐ JEGYÁRVÁLTOZÁSOK 2013. SZEPTEMBER 1-TŐL! 



Kiállítási archívum

2013


ÉRTÉKTÁRAK


SZERMONOSTOR RÉGÉSZETI FELTÁRÁSA

 


KÖZBESZERZÉS